Barevný rýžový salát

přísady

Barevný rýžový salát

  • 250 g hnědé a divoké rýže (nebo směsi rýže s divokou rýží)
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • 1 hrst čerstvých lístků koriandru
  • 0,5 hrsti lístků čerstvé máty
  • 1 malá červená chilli paprička
  • 1 bio citron (kůra)
  • 1 zralé mango

Dressing

  • 3 polévkové lžíce vinného octa
  • 1,5 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce hnědého třtinového cukru
  • 0,5 čajová lžička soli
  • 1 bio citrón (šťáva)

Dokončení

  • 40 g kokosových plátků
  • 50 g kešu ořechů

příprava

Rýži připravte podle návodu na obalu do al dente. Poté nechte rýži vychladnout. Jarní cibulky oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriky a chilli papričky omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Nejprve odstraňte semínka z chilli. Koriandr a lístky máty omyjte, osušte a nasekejte najemno. Mango oloupejte a dužinu nakrájejte na malé kousky. Nakrájené přísady dejte do mísy. Bio citron omyjte v horké vodě, osušte, otrhejte kůru a přidejte k přísadám v míse.

Na zálivku smíchejte citronovou šťávu s rýžovým octem, sezamovým olejem, třtinovým cukrem a mořskou solí. Dochuťte solí.

Vychladlou hnědou rýži a divokou rýži přidejte k ostatním surovinám v míse. Přidejte dresink a přísady dobře promíchejte. V případě potřeby přidejte koření. Kešu oříšky a kokosové lupínky opražte jedno po druhém na pánvi.

Rýžový salát dejte do jedné velké misky nebo 4 malých misek a ozdobte opraženými kešu a kokosovými lupínky.

TIP: Pokud nemáte rádi rýžový ocet a sezamový olej nebo je doma nemáte, můžete místo nich použít bílý vinný ocet a olivový olej.
Salát lze připravit i s proužky grilovaných kuřecích prsou.

další recepty