Borůvkovo-makový levandulový dort

přísady

Porce: 12
Čas přípravy: 60 minut (bez doby chlazení)

na makový piškot:

  • 4 vejce 
  • 125 g Korunní cukru krupice
  • 125 g mouky 
  • 200 g mletého máku 
  • 0,5 balíčky prášku do pečiva 

na krém:

  • 150 g tvarohu
  • 270 g mascarpone
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Kůra z 0,5 citronu
  • 250 ml šlehačkové smetany
  • 4 pláty želatiny
  • 250 g borůvkového džemu

k přípravě:

příprava

Makový piškot:

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení. Formu na dort o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.

Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli po dobu 15 minut.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a mákem a poté opatrně vmíchejte.

Těsto nalijte do dortové formy a pečte cca. 30 minut. Zkontrolujte jehlovým testem.

Nožem opatrně oddělte makový koláč od okraje dortové formy a vyndejte.

Nechte vychladnout a poté rozřízněte vodorovně na tři části.

Krém:

Smetanu vyšlehejte do tuha a nechte vychladit.

Plátky želatinu dejte na 5 minut do studené vody.

Smíchejte mascarpone, tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový cukr.

Plátky želatiny dobře vymačkejte a na středním plameni rozpusťte.

Do rozpuštěné želatiny přidejte 5 lžic krému z mascarpone a promíchejte. Poté přidejte zpět ke zbytku krému.

Opatrně vmíchejte šlehačku.

1/3 krému dejte stranou.

Do zbývajícího krému přidejte polovinu borůvkového džemu. Polovinu takto připraveného krému dejte opět stranou.

Do druhé poloviny přidejte zbytek borůvkového džemu.

Příprava:

Spodní vrstvu makového piškotu položte na (otočný) dortový talíř. Kolem dejte dortový prsten.

4 lžíce tmavě fialového krému dejte stranou. Zbytek rovnoměrně rozetřete na dortový základ.

Navrch položte druhou vrstvu piškotů a lehce přitlačte. Tento základ potřete levandulovým sirupem. Poté je potřete světle fialovým krémem. 4 lžíce této smetany si opět dejte stranou.

Na fialový krém položte vrchní vrstvu makového piškotu a mírně přitlačte. Rovnoměrně rozetřete bílý krém na vrchní piškotovou vrstvu, cca. 0,5 cm silně.

Dort dejte do lednice alespoň na 4 hodiny. Také nechte vychladnout zbylý krém.

Vyjměte dortový prsten.

Zbylý tmavě fialový krém rozetřete zhruba na spodní třetinu okraje dortu. Do střední třetiny naneste světle fialový krém a do horní třetiny bílý krém.

Při otáčení dortovou formou opatrně pohybujte dortovou stěrkou po okraji dortu. Tak vznikají vrstvy krému zabíhající do sebe.

Dort ozdobte dle libosti čerstvými borůvkami, květy levandule a rozmarýnem a posypte práškovým cukrem.

Tip: Milovníci levandule mohou do krému přimíchat 3 lžíce (i více) levandulového sirupu.

Video

další recepty