Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Porce: 12
Čas přípravy: 60 minut (bez doby chlazení)
na makový piškot:
na krém:
k přípravě:
Makový piškot:
Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení. Formu na dort o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli po dobu 15 minut.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a mákem a poté opatrně vmíchejte.
Těsto nalijte do dortové formy a pečte cca. 30 minut. Zkontrolujte jehlovým testem.
Nožem opatrně oddělte makový koláč od okraje dortové formy a vyndejte.
Nechte vychladnout a poté rozřízněte vodorovně na tři části.
Krém:
Smetanu vyšlehejte do tuha a nechte vychladit.
Plátky želatinu dejte na 5 minut do studené vody.
Smíchejte mascarpone, tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový cukr.
Plátky želatiny dobře vymačkejte a na středním plameni rozpusťte.
Do rozpuštěné želatiny přidejte 5 lžic krému z mascarpone a promíchejte. Poté přidejte zpět ke zbytku krému.
Opatrně vmíchejte šlehačku.
1/3 krému dejte stranou.
Do zbývajícího krému přidejte polovinu borůvkového džemu. Polovinu takto připraveného krému dejte opět stranou.
Do druhé poloviny přidejte zbytek borůvkového džemu.
Příprava:
Spodní vrstvu makového piškotu položte na (otočný) dortový talíř. Kolem dejte dortový prsten.
4 lžíce tmavě fialového krému dejte stranou. Zbytek rovnoměrně rozetřete na dortový základ.
Navrch položte druhou vrstvu piškotů a lehce přitlačte. Tento základ potřete levandulovým sirupem. Poté je potřete světle fialovým krémem. 4 lžíce této smetany si opět dejte stranou.
Na fialový krém položte vrchní vrstvu makového piškotu a mírně přitlačte. Rovnoměrně rozetřete bílý krém na vrchní piškotovou vrstvu, cca. 0,5 cm silně.
Dort dejte do lednice alespoň na 4 hodiny. Také nechte vychladnout zbylý krém.
Vyjměte dortový prsten.
Zbylý tmavě fialový krém rozetřete zhruba na spodní třetinu okraje dortu. Do střední třetiny naneste světle fialový krém a do horní třetiny bílý krém.
Při otáčení dortovou formou opatrně pohybujte dortovou stěrkou po okraji dortu. Tak vznikají vrstvy krému zabíhající do sebe.
Dort ozdobte dle libosti čerstvými borůvkami, květy levandule a rozmarýnem a posypte práškovým cukrem.
Tip: Milovníci levandule mohou do krému přimíchat 3 lžíce (i více) levandulového sirupu.
Share or print this recipe