Borůvkový piškotový váleček

přísady

Porce: 15
Čas přípravy: 25 minut (bez doby chlazení)

Na piškot

Na náplň:

  • 200 g borůvkového džemu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 g Korunní cukr krystal
  • 200 g tvarohu
  • 100 g přírodního jogurtu
  • 200 ml šlehačky
  • Kůra z poloviny bio citronu
  • 10 plátků želatiny

Tip: Náplň ochuťte 2 lžícemi levandulového sirupu.

Na vršek:

příprava

Piškotový dort:

Troubu předehřejte na 200 °C, horní/spodní pečení. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.

Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli po dobu 10 minut.

Přidejte mineralní vodu.

Mouku prosejte a postupně přidávejte, přičemž promíchejte.

Směs rovnoměrně rozetřete do připravené formy na pečení a pečte ve spodní třetině předehřáté trouby po dobu 12 minut.

Na kuchyňskou utěrku vysypte moučkovým cukrem a po vytažení z trouby piškot otočte přímo na ni. Pečicí papír opatrně sejměte a poté jej znovu rozprostřete na piškot. Roládu srolujte spolu s pečícím papírem a nechte úplně ochladnout.

Na náplň:

Smetanu vyšlehejte do tuha.

Želatinu dejte na 5 minut do studené vody.

Smíchejte tvaroh, přírodní jogurt, brusinkový džem, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.

Želatiny vymačkejte a rozpusťte v hrnci při velmi nízké teplotě.

Jednu třetinu bílé hmoty vmíchejte do rozpuštěné želatiny a zahřívejte, dokud se směs nestane tekutou. Přidejte směs k zbývající tvarohové směsi a dobře promíchejte.

Opatrně přidejte šlehačku vyšlehanou do tuha. Krém dejte ztuhnout do lednice.

Po ztuhnutí krému opatrně vyválejte piškot a odstraňte pečící papír.

Krém opatrně rozetřete na piškot a znovu ho opatrně srolujte.

Piškot zabalte do fólie a nechte ho alespoň 4 hodiny v lednici.

Na vršek:

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem do tuhé pěny a rozetřete na piškot.

Strouhaný kokos krátce orestujte na nepřilnavé pánvi - než zhnědne a jakmile začne vonět, vyndejte z pánve a nechte úplně ochladnout.

Piškotový váleček posypte strouhaným kokosem a ozdobte jedlými květy.

 

další recepty