Borůvkový tvarohový koláč

přísady

Suroviny na formu na pečení biskupský chlebíček

Na kvasnicové těsto

  • 500 g mouky
  • 30 g čerstvého droždí nebo 1 balíček instantního droždí
  • 5 g soli
  • 80 g Korunní cukr krystal
  • 80 g měkkého másla
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 vejce (velikost M)
  • 250 ml mléka pokojové teploty
  • 1 vejce a trochu mléka na mazání

Na náplň borůvkového koláče s tvarohem

  • 400 g smetanového sýra
  • Kůra z 1 citronu
  • 80 g Korunní cukr moučka
  • Špetka mleté ​​Bourbon vanilky
  • 1 lžíce pšeničné krupice
  • 200 g borůvek

příprava

Příprava kvasnicové těsta

Nejprve dejte suché suroviny do mixovací nádoby a promíchejte je lžící. (Pokud používáte čerstvé droždí, jednoduše je rozdrobte do těsta.)

Přidejte máslo, vejce a mléko, poté suroviny hněťte približne 10-15 minut pomocí hnětacího háku ručního mixéru nebo kuchyňského robotu, abyste získali hladké těsto. (Těsto by se mělo odtahovat od stěn a dna mísy.)

Z těsta vytvarujte rukama na lehce pomoučené pracovní ploše kouli. Poté ji vraťte do mixovací nádoby a přikryjte čistou utěrkou.

Kvasnicové těsto nechte na teplém místě kynout přibližně 40 minut. Mělo by se výrazně zvýšit.

Příprava náplně borůvkového koláče s tvarohem

Smetanový sýr ručně smíchejte s cukrem, citronovou kůrou, pšeničnou krupicí a mletou vanilkou.

Příprava náplně borůvkového koláče s tvarohem (Babka)

Formu na pečení biskupský chlebíček vymažte trochou másla nebo spreje na pečení a poté ji vysypte moukou.

Vykynuté kvasnicové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku přibližně 5 mm a tvarujte do obdélníku.

Rovnoměrně rozetřete směs na těsto a navrch nasypte borůvky.

Těsto srolujte podél kratší strany a poté ho podélně rozpůlte. (Pokud je rozpůlíte, měli byste vidět náplň)

Oba válečky zabalte přes sebe, konce přitlačte k sobě a babku opatrně vložte do připravené formy.

Formu opět přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte dalších 15 minut kynout.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení a rozšlehte vajíčko s trochou mléka.

Borůvkový koláč s tvarohem (babku) rovnoměrně potřete směsí vajec a mléka a pečte ve spodní třetině předehřáté trouby cca. 45-50 minut. (Pokud vršek babky příliš ztmavne, přikryjte ji alobalem a dopečte)

Nechte úplně ochladnout, poté vyklopte z formy, a můžete si babku vychutnat.

Tip: Borůvkový koláč s tvarohem Babku lze nakrájet a zamrazit. Budete tak mít vždy po ruce něco lahodného pro spontánní letní piknik.

 

další recepty