Broskvovo-kardamomový kompot

přísady

Porce / objem náplně: cca. 2250 ml (3 sklenice, každá 750 ml)
Čas přípravy: 50 minut

  • 2 kg broskví
  • 850 ml vody
  • 125 g Korunního cukru krupice
  • 2 bio citrony
  • 4 zelené kardamomové kapsle
  • 2 hřebíčky

příprava

Do misky dejte vodu a cukr.

Citrony omyjte pod tekoucí horkou vodou a osušte. Poté oloupejte co nejtenčí proužky a vložte spolu s kořením do textilního čajového filtru nebo čajového vajíčka a zavěste do hrnce. Nalijte citronovou šťávu.

Směs přiveďte za stálého míchání k varu a vařte jednu minutu.

Sundejte z plotny a nechte úplně ochladnout. Nakonec vyjmete koření.

Vložte broskve do horké vody každou na cca. 30 sekund, vyjměte je děrovanou lžící, sceďte a pomocí nože na ovoce odstraňte slupku.

Troubu předehřejte na 90 °C, horní/spodní pečení.

Broskve rozpůlte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Nakrájejte broskve na plátky a navrstvěte je do připravených sklenic.

Zalijte vývarem tak, aby sahal přibližně 2,5 cm pod okraj sklenice. Základ by měl pokrývat plátky broskve. Sklenice pevně uzavřete.

Sklenice vložte do nádoby naplněné vodou do výšky 2 cm a pasterizujte 40 minut.

Dbejte na to, aby se sklenice vzájemně nedotýkaly. Pasterizujte je 40 minut.

Opatrně vyndejte utěrkou z trouby, položte na vlhkou utěrku a nechte úplně ochladnout.

Tipy:

Kardamomovou kapsli otevřete stlačením plochým nožem, odstraňte semínka a rozdrťte je v hmoždíři, aby se uvolnil sladký a pikantní esenciální olej.

Broskvový kompot obzvlášť dobře ladí s císařským trhancem a krupicovým šmornem.

Kompot lze také pasterizovat v pařáku na 100 stupňů po dobu 40 minut.

další recepty