Buchty

přísady

Na těsto:

  • ½ kostky droždí
  • 60 g Korunní cukr krupice
  • 100 ml mléka
  • 400 g mouky
  • 50 g horkého másla
  • Sůl, citronová kůra, vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 2 žloutek

Na náplň:

  • 150 g meruňkového džemu
  • nebo povidlo
  • Vanilková omáčka
  • 1 litr mléka
  • 4 polévkové lžíce Korunní cukr krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 20 ml rumu (40%)
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g rozpuštěného másla

Korunní cukr krupice na posypání

příprava

Na těsto (poliš) smíchejte droždí s trochou cukru do pečiva, polovinou mléka (vlažného) a trochou pšeničné mouky na husté těsto. Přisypejte pšeničnou mouku a nechte na teplém místě kynout, dokud se na povrchu neobjeví praskliny. Poliš uhněte s ostatními surovinami na hladké středně tuhé těsto. Na pomoučené pracovní ploše rozválte na obdélník. Těsto nakrájejte na kousky 4x4 cm, naplňte je meruňkovým džemem nebo povidlem, rohy přehněte ke středu a opatrně přitlačte k sobě, aby džem nevytekl.

Každou buchtičku namočte do rozpuštěného másla a uložte na plech na pečení. Buchty nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Opět potřete rozpuštěným máslem a pečte cca. 40 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

Na vanilkovou omáčku zahřejte polovinu mléka s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a vmíchejte do ohřátého mléka. Krátce povařte. Po upečení buchty opět potřete rozpáleným máslem a posypte cukrem. Podávejte s vanilkovou omáčkou.

další recepty