Charlotta s jahodovou náplní

přísady

Základna křehkého koláče

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g studeného másla
  • 100 g Korunní cukr krupice
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku na pečení

Piškotová roláda

  • 3 vejce
  • 130 g Korunní cukr krupice
  • 120 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce prášku na pečení
  • trošku cukru moučka

Náplň:

  • 2 bal. tvarohu
  • 100 g Korunní cukr moučka
  • 300 g jahod na krém
  • 200 g jahod nakrájených na malé kostky na dozdobení

příprava

Na křehké těsto rychle promíchejte všechny přísady do hladkého těsta a nechte 60 minut odpočívat v potravinářské fólii v chladničce.

Na roládu oddělte bílky a žloutky, žloutky šlehejte s cukrem do pěny (10 minut). Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Vařečkou opatrně vmíchejte mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidejte sníh z bílků. Rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte na 200 stupňů s horkým vzduchem asi 11 až 12 minut.

Připravte si čistou utěrku a lehce posypte moučkovým cukrem. Velmi opatrně, ještě horkou piškotovou roládu překlopte na utěrku, odlepte papír na pečení a okamžitě jej stočte. Jakmile  vychladne, naplňte ji tvarohovým krémem.

Na náplň dobře promícháme tvaroh s moučkovým cukrem a vmícháme jahody.

Křehké těsto vyválejte na pomoučněné pracovní desce a vložte na plech nebo pekáč. Okraj by měl být vysoký asi 3 cm. Na vrch dejte papír na pečení a obložte ho rýží nebo čočkou, abyste ho mohli péct bez kontrolování. Pečte při 180 °C s horkým vzduchem po dobu 12 minut. Jakmile křehké těsto a roláda vychladnou, nejprve na základnu (asi 0,5 cm silná) natřete krém. Roládu nakrájejte na plátky a vkládejte těsně vedle sebe do formy. Vyplňte mezery jahodovými kostkami. Nechte vychladnout na 60 minut.

další recepty