Citronovo-mátový dort

přísady

Porce: 12
Čas přípravy: 40 minut (bez doby chlazení)

Na těsto:

  • 250 g mouky
  • 140 g studeného másla
  • 70 g Korunní cukr moučka
  • 1 vejce
  • 30 g holandského kakaa na pečení
  • špetka soli

Na citronový krém:

Na vršek:

  • 1 bio citrony
  • Borůvky
  • čerstvá máta
  • jedlé květy

příprava

Těsto:

Máslo nakrájte na malé kostičky.

Všechny suroviny hněťte v hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení. Vymažte formu na dort o průměru 28 cm.

Těsto rozválejte válečkem a vyložte jím formu na dort. Několikrát propíchněte vidličkou. Dejte na něj pečící papír. Zasypte luštěninami nebo rýží a pečte 10 minut. Poté odstraňte luštěniny a pečící papír a pečte dalších 10 minut. Nechte úplně ochladnout.

Citronový krém:

Citronovou šťávu spolu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr úplně nerozpustí, a poté nechte mírně ochladnout.

Rozšlehejte vejce a přidejte 5 lžic citronové směsi, poté ji důkladně promíchejte. Směs přidejte do zbylé citronové směsi.

Na středním plameni za stálého míchání duste, dokud směs nezhoustne. Sundejte z plotny a vmíchejte máslo a citronovou kůru.

Na vršek:

Citronový krém nalijte na formu na dort, snížte teplotu trouby na 110 stupňů a pečte 15 minut.

Citronový dort vyjměte z trouby a nechte úplně ochladnout. Dort dejte do lednice nejlépe přes noc.

Citron nakrájte na plátky a položte na dort. Na talíři posypte lístky čerstvé máty, borůvkami a jedlými květy.

další recepty