Čokoládový dort s karamelovým krémem

přísady

na dortový prsten o průměru 20 cm

na těsto:

  • 180 g másla
  • 200 g čokolády na vaření
  • 6 vajec
  • 250 g Korunní cukr hnědý
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 240 g mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

na tvarohový krém:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 3 lžíce vanilkového jogurtu
  • 50 g Korunní cukr moučka
  • 2 balíček vanilkového cukru

na čokoládovou polevu:

  • 150 g hořké čokolády
  • 90 ml šlehačkové smetany

dále:

  • 1 láhev karamelového krému nebo dulce de leche

k ozdobení:

  • Makadamové ořechy, čokoládová pralinka, karamelizované sekané lískové ořechy, pekanové ořechy

příprava

Máslo a čokoládu pomalu rozpusťte v hrnku. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuhé pěny. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Za stálého míchání přidejte rozpuštěné máslo a čokoládu, následně zakysanou smetanu.

Vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte ušlehaný bílek.

Troubu předehřejte na 170 °C v režimu ventilátoru vzduchu. Dortový prsten položte na plech na pečení vyložený pečicím papírem. Pečte na střední mřížce přibližně 60 minut. Zkontrolujte jehlovým testem.  Vyndejte a nechte úplně ochladnout.

Na tvarohový krém všechny suroviny dobře promíchejte.

Vychladlý dort rozřízněte vodorovně na tři díly dlouhým chlebovým nožem.

Položte na dortový talíř (nebo otočný dortový stojan). První dortový plát potřete karamelovým krémem a vrstvou tvarohového krému. Navrch položte druhý dortový plát a znovu jej potřete karamelovým krémem a tvarohovým krémem. Navrch položte poslední dortový plát a pomocí stěrky rovnoměrně potřete tvarohovým krémem. Stáhněte ji stranou dolů, aby byla část karamelového krému průhledná. Dort dejte vychladit do lednice, dokud krém neztuhne.

Čokoládu pomalu rozpusťte ve šlehačkové smetaně. Jakmile dosáhnete správné konzistence (ne příliš tekuté), rozetřete čokoládovou polevu lžící do středu dortu a rozetřete ji směrem ven. Nechte trochu stéct po straně.

Když začne čokoládová poleva ztuhnout, ozdobte dort pekanovými ořechy, makadamovými oříšky, karamelizovanými sekanými lískovými oříšky a čokoládovou pralinkou. Ochlaďte v lednici před podáváním.

další recepty