Čokoládový dort s mátou peprnou

přísady

Porce: 10
Čas přípravy: 60 minut (bez doby chlazení)

na čokoládový základ:

  • 3 vajec
  • 90 g Korunní cukr moučka
  • Špetka soli
  • 90 g mouky
  • 25 g kakaového prášku
  • 0,5 lžička prášku do pečiva

na mátový krém:

  • 200 ml mátového sirupu
  • 1 špička nože zeleného potravinářského barviva ve formě gelu
  • 400 ml šlehačky
  • 4 pláty želatiny
  • 100 g nasekané čokolády nebo čokoládových lupínků

na vršek:

  • After Eight
  • 100 ml šlehačky
  • čerstvá máta

příprava

Na čokoládový základ:

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení.

Formu na dort o průměru 20 vyložte pečicím papírem.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s polovinou cukru do kréma.

Bílky s špetkou soli ušlehejte do tuhé pěny, postupně přidávejte zbylý cukr. Poté vmíchejte žloutky s prosátou moukou, kakaem a práškem do pečiva.

Směs dejte do formy, rovnoměrně rozetřete a pečte v předehřáté troubě približne 35 minut. Zkontrolujte jehlovým testem.

Nechte úplně ochladnout.

Mátový krém:

Smetanu vyšlehejte do tuha.

Želatinu dejte na 4 minut do studené vody. Dobře vymačkejte. Zahřejte 4 lžíce mátového sirupu a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu.

Přidejte 1/3 husté smetany vyšlehanou do tuha a zahřívejte, dokud nebude mírně tekutá. Vmíchejte potravinářské barvivo, dokud nebude mít směs jednotnou zelenou barvu.

Směs přidejte do zbylé šlehačky vyšlehanou do tuha.

Přidejte mátový sirup, potravinářské barvivo a nasekanou čokoládu a poté rozmixujte na hladký krém.

Na vršek:

Na ochlazený čokoládový základ rovnoměrně rozetřete mátový krém. Dort dejte do lednice alespoň na 4 hodiny – nejlépe přes noc.

Odstraňte ráfek formy na dort.

Šlehačku vyšlehejte do tuhé pěny a na mátový krém zdobící trubičkou vtlačte tečky.

After Eight rozřízněte diagonálně napůl a položte jeden po druhém rozpůlený kus nahoru.

Ozdobte čerstvou mátou.

Tip: Místo domácího mátového sirupu a potravinářského barviva můžete použít i sirup z obchodu.

 

 

další recepty