Čokoládový mangový dort

přísady

Porce: 15
Čas přípravy: 75 minut (bez doby chlazení)

Na čokoládový dort s vlašskými ořechy:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 150 g Korunního cukru krupice
  • 4 vejce
  • 220 g mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů (alternativně: lískové ořechy)
  • Špetka soli
  • 10 g prášku do pečiva
  • 40 g holandského kakaa na pečení
  • 80 g hořké čokolády
  • 100 ml mléka

Na mangový džem:

 

Na náplň:

  • 100 ml šlehačky
  • 150 g mangového džemu

Na vršek:

  • 150 ml šlehačky
  • 3 lžíce mangového džemu
  • Půlka manga
  • 20 g strouhaného kokosu
  • Mochyně peruánská (volitelné)

příprava

Čokoládový dort s vlašskými ořechy:

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení.

Formu na biskupský chléb o rozměrech 30x11 cm vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte moukou.

Čokoládu rozpusťte nad párou.

Smíchejte máslo pokojové teploty s cukrem do krémova.

Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.

Přidejte rozpuštěné máslo a vlašské ořechy.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, holandským kakaem a solí. Tuto směs střídavě s mlékem přidávejte ke směsi s máslem a vlašskými ořechy a promíchejte, aby vzniklo homogenní těsto.

Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a pečte 50-60 minut. (Zkontrolujte jehlovým testem).

Hotový čokoládovo-ořechový dort vyndejte z trouby a nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a nechte na mřížce úplně ochladnout.


Tip: V polovině doby pečení dort přikryjte pečicím papírem, aby se nepřipálil.

Na mangový džem:

Dužinu manga nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do mísy s pomerančovou šťávou a želírovacím cukrem.

Přiveďte k varu a rozmačkejte tyčovým mixérem.

Vařte 4 minuty. Poté nalijte do připravených lahví.

Nechte úplně ochladnout.

Náplň:

Smetanu vyšlehejte do tuha.

Vmíchejte mangový džem. Uchovávejte džem v "pruzích".

Náplň naplňte do pěnového sáčku s ozdobnou trubičkou.

Vršek:

Ochladlý čokoládovo ořechový dort vraťte do formy.

Dort propíchejte křížem vařečkou na 3 místech, v různé hloubce.

Náplň nalijte do důlků a dort dejte alespoň na 30 minut do lednice.

Smetanu vyšlehejte do tuha. Strouhaný kokos krátce orestujte na nepřilnavé pánvi bez tuku dokud okraje nezhnědnou. Mango nakrájte na malé kostičky.

Dort vyjmete z formy a na jeho povrch rozetřete šlehačku. Na vršek potřete mangový džem.

Ozdobte kousky manga, mochyně peruánskou a opečenými kokosovými hoblinami.

další recepty