Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
20ks
Těsto
Na polevu
Na dokončení
Hrubou mouku, droždí a vodu smícháme, přikryjeme kuchyňskou fólií a nebo vlhkou utěrkou a necháme v pokojové teplotě nejméně 1 hod. pořádně nakynout. Poté přidáme med, cukr, mléko, vejce, hladkou mouku, kůru z citronu a nastrouhanou tonka fazoli a 3 až 4 min. hněteme, dokud nezískáme homogenní hmotu. Teprve poté přidáme sůl a máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme těsto, které se nelepí na vařechu ani na mísu. Připravené těsto přikryjeme fólii a nebo vlhkou utěrkou a necháme v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, který jsme lehce posypali hladkou moukou a přetužíme ho, tímto procesem těsto zpevní. Poté ho rozdělíme na dílky o váze 50 g a dobře za koulíme. Odkládáme je na plochu, kterou jsme také lehce pomoučili, přikryjeme utěrkou či fólií a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. V pánvi rozehřejeme vrstvu oleje, která by měla mít ideálně 3 až 4 cm hloubky. Teplota musí být 170 až 175° pro dokonalý výsledek. Do vykynutých koulí uděláme prstem díru a opatrně je roztáhneme směrem do stran tak, aby vznikl kroužek neboli tvar donutu. Vkládáme je ihned do připraveného horkého oleje a smažíme 2 min. z každé strany. Odkládáme je na plech se savými ubrousky. Ještě vlažné je namáčíme do polevy, kterou jsme si připravili smícháním všech ingrediencií do hladké hmoty. Před zaschnutím povrch ozdobíme mrazem sušenou mučenkou. Donuty chutnají nejlépe čerstvé.
Share or print this recipe