Dýňový jablečný džem

přísady

Porce / objem náplně: cca. 1200 ml (6 sklenice, každá 200 ml)
Čas přípravy: 15 minut

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 70 ml nefiltrované jablečné šťávy
  • 500 g kyselých jablek (např. Boskop, Topaz)
  • Šťáva z 2 citronů 
  • 500 g Korunní cukr želírovací 2:1
  • 1 tyčinka skořice

příprava

Dýni omyjte, rozpůlte, odstraňte semínka, nakrájejte na kostičky a poduste v jablečné šťávě, dokud nezměkne. Rozmixujte do pyré tyčovým mixérem.

Jablko omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a nastrouhejte na jemném struhadle do dýňového pyré. Dobře promíchejte s cukrem a citronovou šťávou a přidejte tyčinku skořice.

Přiveďte k varu, míchejte a vařte 4 minuty. Proveďte zkoušku želírování.

Vyjmete tyčinku skořice. Džem nalijte do připravených sklenic a dobře uzavřete.

Tip:

Pro pikantní chuť přidejte do džemu badyán a 2 hřebíčky.

Vyjměte koření z nádoby před nalitím džemu, dobře je opláchněte pod tekoucí vodou, osušte na kuchyňské papírové utěrce a znovu použijte.

Dýňový jablečný džem je skvělý na bílé pečivo a se sýrem. Jakmile bude na jídelním stole vašich přátel, každý to bude chtít vyzkoušet!

další recepty