Ekler kobliha s meruňkovými knedlíky

přísady

na cca. 15 kousek

na vršek:

  • 50 g strouhanky
  • 20 g másla

na choux (pálené) těsto:

  • 50 g vody
  • 50 ml mléka
  • 90 g másla
  • špetka soli
  • 90 g mouky
  • 2 vajec

na meruňkovou náplň:

na tvarohovou náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 balíček zahušťovadla
  • 50 g Korunní cukr krysta

 

dále:

příprava

Rozpusťte máslo na pánvi. Přidejte strouhanku a na středním plameni za stálého míchání smažte, dokud nezavoní. Odložte stranou.

K přípravě těstovin dejte do pánve vodu, mléko, máslo a sůl a za míchání zahřívejte, dokud se máslo úplně nerozpustí.

Než se směs začne vařit, postupně za stálého míchání přidávejte mouku.

Pokračujte v míchání, dokud směs nezhoustne a všechny suroviny se dobře spojí. Směs vždy přitlačte od kraje ke středu škrabkou na těsto.

Jakmile na dně pánve vytvoří světlý film, sundejte pánvi z ohně.

Poté nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Jedno po druhém alespoň půl minuty vmíchejte vejce. Nalijte směs na sněhové pusinky do sáčku s ozdobnou trubičkou ve tvaru hvězdy nebo jiné formy.

Troubu předehřejte na 200 °C, horní/spodní pečení a vyložte plech na pečení pečicím papírem. Na plech vytlačte nitě dlouhé cca. 10 cm a posypte máslem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, dokud spodní třetina nezíská zlatavě hnědou barvu.

Meruňky omyjte, odstraňte semínky a nakrájejte na malé kousky. Želírovací cukr s vanilkou dejte do malého hrnce, dobře promíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte meruňky změknout cca. 2-3 minuty, poté stáhněte z plotny.

Poté dejte všechny suroviny na tvarohovou náplň do mixovací nádoby a při střední rychlosti vyšlehejte dotuha.

Ekler koblihy vodorovně rozkrojte napůl a naplňte je tvarohem. Na to dejte 1-2 lžičky vařených meruněk, na to položte vršek.

Čerstvé je nejlepší.

další recepty