Focaccia s třešňově-meruňkovou drobenkou

přísady

Suroviny na standardní nebo velkou zapékací mísu

Na drobenky

  • 60 g mouky
  • 40 g másla pokojové teploty
  • Špetka soli
  • 20 g Korunního cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na kvasnicové těsto

  • 500 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 10 g čerstvého droždí nebo ½ balíčku instantního droždí
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • Špetka mleté ​​vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli

Drobenka

  • 150 g meruněk
  • 150 g vypeckovaných třešní
  • Řepkový olej

příprava

Příprava drobenky

Suroviny na drobenky dejte do mísy a hněťte rukama, dokud nezískáte drobivou směs.

Poté drobenku dejte do lednice.

Příprava kvasnicové těsta

Na těsto dejte všechny suroviny do mixovací nádoby a míchejte je vařečkou, dokud nezískáte velmi tekutou a lepkavou směs.

Těsto nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. Během této doby je nejlepší každých 30 minut navlhčenýma rukama natáhnout a přeložit. Uchopte těsto za okraj, opatrně jej zvedněte a položte na druhou stranu. (Není to nezbytně nutné, ale takto bude mít těsto lepší strukturu)

Po 1,5 hodině vymažte zapékací mísu řepkovým olejem, opatrně vložte těsto, přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.

Mezitím omyjte a nakrájejte meruňky a třešně na malé kousky.

Troubu předehřejte na 190 °C, horní/spodní pečení.

Poté si ruce hojně potřete řepkovým olejem a prsty vytvořte v těstě dírky.

Na sladkou focacciu položte ovoce, posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě do zlatova přibližně 45 minut.

 

Tip: Focaccia s třešňově-meruňkovou drobenkou je velmi lahodná sama o sobě, ale lze ji podávat i s trochou másla nebo vanilkové omáčky.

 

další recepty