Hruškovo-cuketové čatní

přísady

  • 700 g cukety
  • 2 červené cibule
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 100 g Korunní cukr hnědý
  • 100 ml jemného bílého vinného octa
  • 4 stroužek česneku
  • 1 lžička drceného tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 700 g hrušek
  • 1 malá chilli paprička
  • 200 g Korunní cukr želírovací 3:1

příprava

Cuketu omyjte, odstraňte stopku a květy a poté ji nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájte na drobné kostičky a orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte cukr a za stálého míchání zkaramelizujte. Pokapejte octem. Přidejte kousky cukety a nasekané stroužky česneku, dobře promíchejte, poté dochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte, dokud nebude al dente.

Hrušky a chilli omyjte, zbavte semínek, hrušky nakrájejte na čtvrtky, chilli papričky nakrájejte nadrobno a přidejte k cuketové směsi, poté 5 minut podušte doměkka. Přidejte želírovací cukr a vařte 7 minut, dokud nezačne prskat.

Nalijte do připravených sklenic a dobře uzavřete. Před konzumací nechte 2-3 týdny odstát na chladném, suchém a tmavém místě. Otevřené lahvičky uchovávejte v lednici a v krátké době spotřebujte.

Tip: Velmi chutné s grilovaným jídlem a fondue.

Pro delší trvanlivost lze pasterovat v troubě při 75 °C po dobu 20 minut.

další recepty