Jablečné čatní s rajčaty

přísady

Porce / množství náplně: 5 sklenic x 145 ml

  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 g zázvoru
  • 500 g rajčat
  • 200 g jablek
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 75 g Korunní cukru krupice
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 100 ml nefiltrované jablečné šťávy
  • Sůl
  • Pepř
     

příprava

Cibuli a stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na drobno.

Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno, nebo nakrájejte na malé kousky.

Rajčata omyjte, zbavte stopky a nakrájejte na malé kousky.

Jablko oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé kostičky.

Na rozehřátém oleji zpěnte cibuli. Přidejte česnek, kousky jablka a rajčat, zázvor a cukr a dobře promíchejte.

Zalijte octem a jablečnou šťávou a za občasného míchání vařte půl hodiny při nízké teplotě, dokud nezhoustne.

Dochuťte solí a pepřem.

Ještě horké nalijte do sterilizovaných uzavíratelných sklenic a před konzumací nechte týden odstát.

Tipy:

Rajčata lze snadno oloupat tak, že je minutu blanšírujete v horké vodě a poté je opláchnete ve studené vodě.

Pokud máte rádi pikantní, přidejte do čatní špetku kajenského pepře.

Hodí se k horskému sýru a studenému vepřovému masu.

další recepty