Jablečno-makový dort

přísady

Suroviny na formu na pečení biskupský chlebíček

na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 250 g mletého máku
  • 400 g jablek (cca. 5)
  • 5 vajec
  • 130 g měkkého másla
  • 170 g Korunního práškového cukru
  • 6 lžic krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva

také

  • Máslo a mouku do formy
  • Korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování

příprava

Mléko přiveďte k varu, za stálého míchání přidejte mák, poté stáhněte z plotny a nechte přibližně 30 minut nasáknout.

Jablko nakrájejte na čtvrtky, odstraňte jádřince, oloupejte a nastrouhejte hrubým struhadlem.

Troubu předehřejte na 180 °C  na horký vzduch. Formu na biskupský chléb vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

Oddělte žloutky od bílků, bílky ušlehejte do tuhé pěny. Máslo, cukr a žloutek ušlehejte do pěny. Vmíchejte krupici, prášek do pečiva a nastrouhané jablko. Smíchejte s mákem a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Těsto nalijte do zapékací mísy a pečte cca. 55 minut (zkontrolujte jehlovým testem). Ochladlý koláč posypte cukrem.

Poznámka: Tento dort je velmi šťavnatý a chutná skvěle i druhý den.

další recepty