Jablečno-punčová marmeláda

přísady

Ingredience na cca 6 sklenic à 250 ml

  • 500 ml jablečného moštu
  • 1 svitek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 malý kousek zázvoru
  • 1 sáček čaje PunschFix (případně GlühFix nebo Winterzauber)
  • 1 kg jablek (Elstar, Boskoop, Jonagold)
  • 500 g Korunní cukr želírovací 2:1
  • 1/2 citronu
  • 4–6 cl rumu

příprava

Jablečný mošt svařte ve velkém hrnci s kořením, čajem a zázvorem. Přeceďte, resp. odstraňte čajový sáček. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce spolu se šťávou z citronu. Zahřívejte a vařte, dokud jablka nezměknou. Přisypte želírovací cukr a za stálého míchání nechte 4 minuty probublávat.

Proveďte talířkový test. Nakonec vmíchejte rum. Hrnec sundejte z ohně a marmeládu plňte ihned do sklenic vymytých horkou vodou. Okamžitě uzavřete, obraťte víčkem dolů a nechte 15 minut stát.

Upozornění: konzistence marmelády je zpočátku trochu tekutější, ztuhne až po vychladnutí.

další recepty