Jablečno - skořicové sušenky

přísady

  • 110 g hladké mouky
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g jablečné omáčky
  • 1 žloutek
  • 1 špetka soli
  • 60 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 50 g Korunního cukru na pečení
  • 1/2 Bio citronu (kůra)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 0,5 lžičky vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
  • 2 lžíce šlehačky na potření

Jablečná omáčka:

  • 1 malé jablko
  • 30 ml vody
  • 1/2 Bio citronu (šťáva)
  • badyán 2 ks
  • celá skořice

Cukrová poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • 20 g mletých vlašských ořechů

Čokoládová poleva s ořechy:

  • 50 g tmavé čokolády na polevu (hořká nebo mléčná)
  • 20 g mletých vlašských ořech

 

příprava

Jablečná omáčka

Jablko umyjte, oloupejte a rozkrojte a očistěte, rozkrájejte na klínky a dejte do hrnce se šťávou z půlky citronu a vodou, badyánem a skořicí a duste asi 15 minut. Jakmile jsou kousky jablek měkké, odstavte hrnec z plotýnky.  Vyjměte skořici a badyán. Měkké kousky jablek propasírujte a poté omáčku nechte vychladnout.

Těsto na sušenky

 Smíchejte všechny přísady až  vznikne hladké těsto.  Pak těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v chladničce. Předehřejte troubu na 180 stupňů – horní a spodní pečení. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Na moukou posypaném vále těsto na sušenky vyválejte asi 3 mm a pak pomocí vykrajovátka vykrojte požadovaný tvar. Sušenky položte na plech vyložený papírem na pečení. Sušenky potřete šlehačkou a pečte asi 12 minut na prostředním roštu – každý plech zvlášť.

Jakmile skořicovo-jablkové sušenky zhnědnou, vyjměte je z trouby a nechte úplně vychladnout

 Tip:

Sušenky lze ozdobit cukrovou polevou a mletými ořechy, stejně jako rozpuštěnou čokoládou a mletými ořechy.

Na polevu smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou. Pomocí čajové lžičky polevu rozetřete na sušenky a ihned posypte vlašskými ořechy (poleva nesmí zaschnout) a nechte je uschnout.

Pro čokoládovou dekoraci pomalu rozpusťte čokoládu na polevu na vodní lázni. Rozpuštěnou polevu natřete lžičkou na jablkové a skořicové sušenky. Ještě měkkou polevu posypte mletými ​​ořechy. Nechte uschnout.

další recepty