Jahodovo-bezinkový tart

přísady

Porce: 12
Čas přípravy: 40 minut (bez doby chlazení)

na těsto:

  • 220 g mouky
  • 125 g studeného másla
  • 50 g Korunní cukr krystal
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce bezinkového sirupu

na bezinkový krém:

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 ml šlehačkové smetany
  • 100 g smetanového sýra
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 60 ml bezinkového sirupu
  • 5 pláty želatiny

k ozdobení:

  • čerstvé jahody
  • květy černého bezu

dále:

  • Luštěniny na zatěžování pečícího papíru

příprava

Těsto:

Studené máslo nakrájte na kostičky a společně s ostatními surovinami zpracujte na těsto.

Těsto zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

Vymažte formu na dort o průměru 28 cm.

Těsto rozválejte na tloušťku cca. 5 mm a vložte do dortové formy. Dobře se přitiskněte k jeho boku. Přebytečné těsto odřízněte ostrým nožem. Několikrát propíchněte vidličkou. Dortovou formu "vyloženou" těstem dejte na 20 minut do lednice.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení.

Na těsto rozprostřete pečící papír, navrch rozložte luštěniny jako závaží a poté pečte v předehřáté troubě 15 minut. Poté odstraňte luštěniny a pečte dort dalších 10 minut.

Nechte úplně ochladnout.

Bezinkový krém:

Bílou čokoládu nasekejte nahrubo.

Šlehačkovou smetanu přiveďte k varu, přidejte hrubě nasekanou bílou čokoládu a rozpusťte. Sundejte z plotny a nechte směs vychladnout.

Plátky želatiny dejte na několik minut do studené vody.

V misce smíchejte smetanový sýr s řeckým jogurtem a polovinou bezinkového sirupu.

Zahřejte druhou polovinu bezinkového sirupu. Plátky želatiny dobře vymačkejte a na středním plameni rozpusťte. Rozpusťte v něm 4 lžíce smetanovo-sýrovo-jogurtové smetany. Poté vmíchejte do zbylé smetanovo-sýrovo-jogurtové směsi.

Přidejte vychladlou šlehačku a čokoládovou směs a suroviny dobře promíchejte.

Příprava:

Bezinkový krém rozetřete na vychladlé dortové těsto, poté bezový dort dejte do lednice alespoň na 5 hodin, nejlépe však přes noc.

Před podáváním ozdobte rozpůlenými jahodami a bezovým květem.

další recepty