Jahodový cheesecake muffiny

přísady

na cca. 12 kousek

na těsto:

  • 150 g mouky
  • 50 g máslových sušenek
  • 100 g studeného másla (nakrájeného na kostičky)
  • 50 g Korunní cukr krystal
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • špetka mleté vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru

pro náplň cheesecakeu:

  • 1 vejce a zbylý bílek
  • špetka soli
  • 120 g tvarohu
  • 250 g smetanového sýra
  • 80 g Korunní cukr krystal
  • špetka mleté vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru
  • Šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky potravinářského škrobu

na jahodový kompot:

  • 200 g čerstvých jahod
  • 40 g Korunní cukru krupice
  • Šťáva z ½ citronu
  • špetka mleté vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru

dále:

  • 1 plech na muffiny
  • čerstvé jahody na ozdobu

příprava

Máslové sušenky vložte do mrazícího sáčku a rozdrťte je válečkem (můžete použít i mixér).

Všechny suroviny na těsto rychle uhnětete v hladké těsto. Ujistěte se, že zůstane co nejchladnější.

Vytvořte z křehkého těsta kouli, zploštěte ji, přikryjte a nechte odpočívat v lednici alespoň půl hodiny.

Na náplň oddělte vejce a bílky s špetkou soli ušlehejte do tuhé pěny. Tvaroh smíchejte se žloutkem, smetanovým sýrem, cukrem, vanilkou, citronovou šťávou a škrobem do krémova, poté opatrně vmíchejte vyšlehaný bílek.

Troubu předehřejte na 175 °, horní/spodní pečení. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválejte na tloušťku cca. 5 mm nebo trochu tenčí a vykrajujte kolečka o trochu větším průměru, než mají prohlubně formy na muffiny. Kolečka těsta vtlačte do formiček na muffiny.

Poté těsto naplňte náplní cheesecakeu a pečte dozlatova cca. 30-35 minut.

Rozkrojte jahody na čtvrtky a dejte je do malého hrnce spolu s ostatními surovinami. Vařte na středním plameni cca. 7-10 minut.

Po upečení nechte muffiny úplně vychladnout, poté je vyjměte z formiček pomocí tupého nože. Nalijte jahodový kompot na muffiny a můžete ochutnat.

další recepty