Jahodový džem s květy černého bezu

přísady

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 20 g citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 20 g sirupu z květů černého bezu
  • 1 špetka soli
  • 500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
  • 10 květů černého bezu

příprava

Pro následující želírovací zkoušku dejte chladit talířek do ledničky.

Jahody vložte do mixéru, krátce rozmixujte, anebo  pomocí špachtle je rozmačkejte. Přidejte citronovou šťávu, bezový sirup, sůl a želírující cukr a smíchejte.

Ovocnou směs vařte.  Mezitím otrhejte stonky z květů (viz tip) a nechte je připravené. Proveďte želírovací zkoušku (viz tip).

Přidejte květy do mísy a řádně promíchejte. Přelijte džem do 3 čistých horkých čistých sklenic (každá o objemu 250 ml) s otočnými víčky (viz tip) a okamžitě je uzavřete. Podávejte jahodový džem nebo jej skladujte na chladném a tmavém místě.

Tipy:

Nikdy nemyjte květy, jinak ztratí aromatický pyl. Nejlepší je čistit květy ručně na bílém listu papíru, tak aby se  pyl zachoval a v džemu byla znát jeho výrazná chuť. Květy bezu sklízejte za slunečného počasí,  nikdy po dešti.

Želírovací zkouška: Na studený talířek dejte lžičku vařeného džemu, nechte ji vychladnout a potom na ni jemně zatlačte prstem. Jakmile džem vypadá jako pomačkaný, je připraven. Pokud ne, vařte další 2 minuty a test opakujte.

Při nalévání džemu do sklenic je důležité, aby okraj sklenice zůstal čistý. Použijte nálevku na marmeládu.

Po otevření skladujte jahodový džem v lednici.

další recepty