Jogurtový koláč s olivovým olejem

přísady

Kulatá forma 24 cm
12/14 porcí

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g hrubé mouky
  • 130 g Korunní cukr krupice
  • 350 g jogurtu
  • 100 g olivového oleje
  • 2 vejce M
  • 9 g prášku do pečiva
  • 1 pomeranč kůra i šťáva
  • 2 g soli

Kandované pomeranče:

příprava

Do mísy navážíme oba druhy mouky, cukr, prášek do pečiva, sůl a kůru z pomeranče a zamícháme. Přidáme jogurt, olej, pomerančovou šťávu a stěrkou či ruční metličkou vymícháme do hladké hmoty. Dortovou formu vyložíme papírem, hmotu do ní nalejeme a pečeme při 160 °C asi 30 min., nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane po vytažení suchá. Korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho opatrně nožem uvolníme a dáme na servírovací talíř.

Pomeranče dobře omyjeme a ostrým nožem nakrájíme na plátky o síle asi 7 až 8 mm. Narovnáme na dno velikého hrnce, přidáme sůl, vanilkový lusk a cukr krupice, zalejeme vodou a přímo na hladinu dáme Kruh vystřižený z papíru na pečení, který všechny pomeranče zakryje. Na velmi mírném ohni vaříme asi 30 min., dokud se většina tekutiny neodpaří a pomeranče se neprosladí. Necháme je krátce vychladnout a potom ještě za tepla z hrnce opatrně Vyjmeme na plech s pečícím papírem.

Vychladlý koláč ozdobíme pomeranči a zbytkem sirupu, který zbyl v hrnci. K podávání můžeme servírovat lžíci či dvě jogurtu.

další recepty