Kakaové loupáčky se skořicí a třtinovým cukrem

přísady

8 ks
Těsto:

  • 380 g hladké mouky
  • 20 g kakaa 
  • Jedno vejce o velikosti M
  • 50 g másla
  • 240 g mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 20 g droždí
  • 2 g skořice
  • 5 g soli

Na dokončení:

  • 1 vejce velikosti M
  • 50 g třtinového cukru

příprava

V míse smícháme mléko o pokojové teplotě, 100 g hladké mouky, kakao a také droždí a přikryjeme utěrkou. Tento omládek necháme v pokojové teplotě 1 hod. kynout. Poté přidáme zbylou mouku, vejce, cukr a 2 až 3 min. hněteme vařechou anebo ve stroji. Přidáme sůl, skořici a úplně nakonec máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné a elastické těsto, to může trvat 10 až 15 min. Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou a nebo kuchyňskou fólii a necháme v pokojové teplotě, dokud nezíská dvojnásobný objem, minimálně 30 min. Vykynuté těsto opatrně přendáme na lehce pomoučněnou plochu a prsty ho roztáhneme do kruhu o průměru asi 25 cm.

 

Pomocí rádylka ho nakrájíme na 8 stejných kousků, na osminy. Postupně jednotlivé kousky odebíráme a opět na pomoučené ploše válečkem rozválíme na delší trojúhelníky, které stočíme od širší strany směrem ke špičce. Čím více závitů získáme, tím budou loupáky po upečení vyšší a také nadýchanější. Odkládáme na plech s papírem na pečení dále od sebe, hodně nakynou, přikryjeme fólií a necháme v pokojové teplotě nakynout do dvou a půl násobného objemu. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbylým třtinovým cukrem a pečené vyhřáté troubě na 190°C asi 12 min. do tmavě zlaté barvy. Nejlépe chutnají ještě čerstvé.

další recepty