Kávovo-karamelový poke cake

přísady

na formu na pečení biskupský chlebíček

Na kávové těsto

  • 200 g másla pokojové teploty
  • 200 g Korunní cukr Hnědý třtinový cukr krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 vejce pokojové teploty
  • špetka soli
  • 2 vychladlé espresso
  • 60 g mléka pokojové teploty
  • ½ balíček prášku do pečiva
  • 200 g mouky

Na karamel se šlehačkovu smetanu

příprava

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení, a vymažte a vysypte moukou formu na biskupský chlebíček.

Na těsto vyšlehejte máslo s 60 g cukru a vanilkovým cukrem dokud není bílé a nadýchané, přibližně 3-5 minut.

Oddělte žloutky od bílků. Oddělte vejce a žloutky přidávejte postupně do máslovo-cukrové směsi.

Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuha. Postupně přidávejte zbylý cukr a ušlehejte do tuha.

Přidejte espresso k mléku.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte a střídavě ji ručně vmíchejte s mléčným kávovým nápojem a vyšlehanými bílky.

Nalijte těsto do připraveného formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45-60 minut (zkontrolujte špejlí).

Nechte vychladnout a poté vyklopte z formy.

Příprava karamelového krému

Na karamel se šlehačkovou smetanu dejte krystalový cukr do velké nepřilnavé pánve a za středního nebo vysokého tepla rozpusťte. Zpočátku nemíchejte, ale počkejte, až se většina cukru rozpustí. Poté míchejte a protřepávejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a nebude bez hrudek. Měla by mít zlatohnědou barvu.

Postupně přidávejte teplou šlehačkovou smetanu, zatímco neustále míchejte (Pozor! Horká a v páře!) Snižte teplotu a míchejte, dokud karamel nezíská hladkou konzistenci.

Směs nechte mírně vychladnout a poté vmíchejte máslo. Nechte úplně ochladnout.

Rukojetí vařečky udělejte dírky do vrchu vychladlého koláče. Dírky by měly sahat téměř ke dnu koláče, ale nesmí jej úplně proříznout.

Dejte karamel se šlehačkovou smetanu do cukrářského sáčku s malou zdobicí špičkou a naplňte jím dírky.

Zbylý karamel rozetřete po povrchu koláče a pokud chcete, posypte ho trochou kakaa.

Poznámka: Skladujte v hermeticky uzavřené nádobě, kde zůstane čerstvé alespoň 3-4 dny, nebo jej můžete skvěle zmrazit.

další recepty