Kobliha s citronovým koláčem

přísady

na cca. 12 kousek

na kvasnicové těsto:

  • 500 g mouky
  • 60 g Korunní cukru krupice
  • 60 g měkkého másla
  • 1 celé vejce + 1 žloutek (bílek se používá na ozdobu)
  • 25 g čerstvého droždí nebo 1 balíček instantního droždí
  • 260 g mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce a trochu mléka na mazání

k ozdobení:

  • zbylé bílky
  • 40 g Korunní cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 citron
  • 60 g Korunního cukru krupice pro rotaci

na citronovou náplň:

  • 100 g citronové šťávy (cca 3-4 citrony)
  • 70 g Korunní cukru krupice
  • ½ lžičky potravinářského škrobu
  • 2 vajec
  • 70 g měkkého másla

na polevu:

dále:

  • Jeden menší a jeden větší kulaté vykrajovátko (nebo například zdobící sáček a sklenice) k výřezu

příprava

Suroviny na kvasnicové těsto vložte do mísy a hněťte alespoň 15 minut, abyste získali hladké, elastické těsto.

Na pomoučené pracovní ploše z něj vytvarujte kouli, vložte zpět do mísy, přikryjte a nechte při pokojové teplotě hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Mezitím si připravte náplň a zdobení.

Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 100 °C. Zbylé bílky vyšlehejte s cukrem, solí a citronovou šťávou na nejvyšší stupeň, dokud se nevytvoří pevný sníh. Po vytažení metly by měla směs tvořit špičky.

Nalijte směs na sněhové pusinky do sáčku s ozdobnou trubičkou ve tvaru hvězdy a na polovinu pánve vytlačte malé tečky. Citron opláchněte v horké vodě a nakrájejte na tenké plátky. Citronové plátky obalte v cukru a umístěte je na druhou stranu plechu. Dekoraci nechte sušit v předehřáté troubě 40-45 minut.

Na náplň dejte všechny ingredience kromě másla do mísku a míchejte, dokud nebudou žádné hrudky.

Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, dokud nedostanete hmotu podobná pudinku.

Citronový krém propasírujte přes sítko a nechte krátce vychladnout. Smíchejte s máslem do hladka. Vychlazený krém nalijte do pěnového sáčku s ozdobnou trubičkou.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení. Vykynuté kvasnicové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca. 1 cm a kulatovou vykrajovátkou nebo třeba skleničkou vykrajujte kolečka o průměru cca. 7-9 cm. Na dírku na koblihy uprostřed použijte menší vykrajovačkou nebo třeba ozdobnou trubičku.

Koblihy položte na plech vyložený pečicím papírem, znovu přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.

Vejce rozšlehejte s mlékem, potřete jím koblihy a pečte je v předehřáté troubě dozlatova cca. 25 minut a poté nechte vychladnout.

Pro polevu cukr prosejte a postupně přidávejte do citronové šťávy, dokud poleva není příliš tekutá.

Vršek koblih naplňte na několika místech citronovým krémem. Chcete-li to provést, vložte plnicí hlavu šikmo shora do koblih a naplňte je lehkým tlakem. Koblihy namáčte do citronové polevy plnicími otvory dolů, a poté je ozdobte sušenými plátky citronu a tečkami sněhovych pusinek. Čerstvé je nejlepší.

 

Tip: Naplněné koblihy lze zmrazit ve vzduchotěsném obalu, bez polevy a zdobení.

další recepty