Kokosový dort s mangem

přísady

1 dort ø 24 cm | 1 hodina {bez doby vychladnutí}
Základna:

  • 160 g mandlové mouky, případně rýžové mouky
  • 90 g potravinářského škrobu 
  • 40 mletých ořechů
  • 100 g Korunní cukr hnědý
  • 2 žloutky
  • 160 g másla (na těsto)
  • 100 g másla (ke smíchání)

Kokosový krém:

  • 750 g nízkotučného tvarohu
  • 500 g Mascarpone light
  • 100 g Korunní cukr hnědý
  • dřeň vanilkového lusku
  • 100 g kokosových vloček
  • 2 víčka rumu
  • 2 bal. želatiny {granulát}

Mangový krém:

  • 2 manga
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 3 vrchovaté lžíce Korunní cukr hnědý
  • dřeň vanilkového lusku
  • 1 bal. želatiny {granulát}

Zdobení/okraj:

  • mochyně, pomeranče, sušený kokos, rozmarýn, citronové klíny
  • 50 g kokosových lupínků

příprava

U bezlepkových sušenek promíchejte všechny ingredience do křehkého těsta. Nasypte vše na plech (případně vykrojte sušenky, pokud nechcete dělat kokosový dort z manga) a pečte v předehřáté troubě na horký vzduch na 175 °C asi 12 až 15 minut.

Poté nechte vychladnout a rozdrobte najemno. Rozpusťte máslo, promíchejte ho s drobenkou a přitlačte na dno 24cm formy. Nechte vychladit v ledničce {asi 30 minut}.

U kokosového krému vmíchejte do hladka mascarpone, nízkotučný tvaroh, třtinový cukr, vanilkovou dužinu, kokosové vločky a rum. Připravte želatinu podle pokynů na obalu a vmíchejte ji do krému. Krém rovnoměrně rozetřete na chlazený dortový základ.

U mangového krému oloupejte mango, odstraňte jádro a jemně jej rozmixujte na pyré. Vmíchejte skořici, cukr a vanilkovou dřeň. Připravte želatinu podle pokynů na obalu a vmíchejte. Naneste mangovou vrstvu na kokosový krém a nechte dort přes noc v chladničce. Před podáváním ozdobte mochyní, červenými pomeranči, sušeným kokosem, rozmarýnem a citronovými klíny.

další recepty