Koláč se svařeným vínem

přísady

Suroviny na těsto (približne 35-40 kusů)

  • 380 g mouky
  • 250 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
  • 125 g Korunní cukr moučka
  • 1 žloutky (velikost M)
  • Kůra z 1 neošetřeného pomeranče
  • 1 špetka skořice

Suroviny na želé ze svařeného vína

  • 250 ml červeného vína
  • 80 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a kůra z neošetřeného pomeranče (cca. 1-2 pomeranče)
  • 190 g Korunní cukr želírovací 2:1
  • 20 ml rumu
  • 1 tyčinka skořice nebo ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 balíček vanilkového cukru

Poznámka: Místo jednotlivých koření můžete použít 1-2 polévkové lžíce předem namíchané směsi koření svařeného vína.

příprava

Všechny suroviny na těsto dejte do mixovací nádoby a pomocí hnětacího háku kuchyňského robota nebo ručního mixéru vypracujte hladké těsto.

Těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu, rukama z něj vytvarujte kouli, přikryjte a nechte približne 45 minut odpočinout v lednici.

Suroviny na želé ze svařeného vína dejte do malého hrnce a smíchejte s želirovacím cukrem.

Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 4 minuty.

Ještě horké a tekuté želé ze svařeného vína přeceďte přes sítko a nalijte do mísy. Nechte želé vychladnout na pokojovou teplotu a ztuhnout.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní/spodní pečení a vyložte 1-2 plechy na pečení pečicím papírem.

Těsto rozdělte na 10 g porce a pomoučněnýma rukama z nich tvarujte kuličky.

Kuličky pokládejte mírně od sebe na připravený plech na pečení a pomocí vařečky vytvořte do středu každé kuličky malé prohlubně.

Kuličky těsta pečte v předehřáté troubě približne 15-18 minut, dokud nejsou příliš tmavé, a poté je nechte úplně ochladnout.

Želé ze svařeného vína rozmixujte se trochou rumu do hladka a nalijte do sáčku nebo mrazícího sáčku.

Odřízněte špičku sáčku a nalijte želé ze svařeného vína do prohlubní v sušenkách.

Počkejte, až želé dobře ztuhne, a sušenky uložte do krabičky na sušenky až do spotřeby. Tam vydrží čerstvé až 3-4 týdnů.

další recepty