Kulaté sušenky

přísady

Čokoládovo-ořechové křehké pečivo (tmavé sušenky):

  • 125 g studeného másla
  • 125 g Korunního cukru krupice
  • 1 vejce
  • 200 g mouky
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů
  • 0,5 lžičky mleté ​​skořice
  • 15 g pečení kakaa

Vanilkové křehké pečivo (světlé sušenky):

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 100 g Korunního cukru moučka
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Pro veganské těsto:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g pšeničné mouky
  • 70 g strouhaných vlašských ořechů
  • 75 g Korunního cukru moučka
  • 225 g veganského margarínu
  • 1 špetka skořice
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 50ml rostlinného nápoje (např. Kokosový, ovesný, mandlový rýžový nápoj)

příprava

Čokoládové nebo vanilkové křehké těsto

Mouku, moučkový cukr (kakao a strouhané vlašské ořechy) dáme do misky. Studené máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte k mouce a dále přidejte vejce, sůl a (a skořici). Všechny ingredience rychle promíchejte a vytvořte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte asi na 30 minut do chladničky.

Předehřejte troubu na 180 stupňů – horní a spodní pečení. Vyložte plech papírem na pečení. Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Z těsta vytvarujte kuličky cca. 25 g a opatrně vtlačte mřížku do těsta. Pečte sušenky asi 13 minut.

Veganské těsto

Veganský margarín nakrájejte na kousky. Smíchejte všechny přísady a rychle promíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte na 1 hodinu do chladničky. Předehřejte troubu na 180 stupňů horní a spodní pečení. Vyložte plech papírem na pečení. Pracovní plochu lehce poprášíte moukou. Tvarujte z těsta kuličky cca. 25 g kuliček a opatrně vtlačte mřížku do těsta. Pečte sušenky asi 11 minut.

další recepty