Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Stejně jako mazanec, tak věnec se světil na Boží hod v kostele.
Příprava: 20 minut + 60 minut kynutí těsta
pečení: 45 minut
Suroviny na 1 věnec – cca 10 porcí
do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme mouku, sůl, jemně nastrouhanou kůru z citronu a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme těsto.
Směs by měla být hustá a neměla by se lepit k míse ani vařečce. Poté zapracujeme rozinky a mandle.
Mísu přikryjeme a necháme ji na teplém místě 40 minut vykynout.
Na válu rozdělíme těsto na 3 díly a vypracujeme z nich prameny. Ty splétáme jako cop a konce spojíme do věnce. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vmáčkneme do něj 4 vece. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu, aby se snadněji zachoval kulatý tvar.
Věnec necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou.
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C.
Po 15 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě 30 minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.
Víte, že… kynutý věnec s červenými vejci můžete potkat v Řecku pod názvem tsoureki?
Share or print this recipe