Kynutý velikonoční věnec s vejci

přísady

Stejně jako mazanec, tak věnec se světil na Boží hod v kostele.

Příprava: 20 minut + 60 minut kynutí těsta
pečení: 45 minut

Suroviny na 1 věnec – cca 10 porcí

  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky
  • 4 celá vejce
  • 100 g másla
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných mandlí
  • Mouka na pomoučení válu
  • 1 vejce na potření těsta
  • Korunní cukr moučka v mlýnku

příprava

Nejprve si připravíme kvásek:

do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme mouku, sůl, jemně nastrouhanou kůru z citronu a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme těsto.

Směs by měla být hustá a neměla by se lepit k míse ani vařečce. Poté zapracujeme rozinky a mandle.

Mísu přikryjeme a necháme ji na teplém místě 40 minut vykynout.

Na válu rozdělíme těsto na 3 díly a vypracujeme z nich prameny. Ty splétáme jako cop a konce spojíme do věnce. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vmáčkneme do něj 4 vece. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu, aby se snadněji zachoval kulatý tvar.

Věnec necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou.

Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C.

Po 15 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě 30 minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.

Víte, že… kynutý věnec s červenými vejci můžete potkat v Řecku pod názvem tsoureki?



další recepty