Lahodný makovo-tvarohový dort

přísady

na formu na dort o průměru 22 cm

na základ dortu:

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 150 g celozrnných máslových sušenek
  • 60 g Korunní cukr moučka
  • ½ lžičky skořice

na tvarohový krém:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 265 g přírodního smetanového sýra
  • 200 g Korunní Pudrový cukr – extra jemná moučka
  • 4 vejce
  • 100 ml šlehačkové smetany
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
     
  • 2 lžíce mletého máku

na polevu:

k ozdobení:

  • granátové jablko, fík, list máty, snítky rozmarýnu

příprava

Troubu předehřejte na 170 °C v režimu ventilátoru vzduchu. Do trouby vložte žáruvzdornou formu naplněnou vodou (vedle které bude později umístěna dortová forma).

Na dortový základ rozpusťte máslo. Máslové sušenky rozdrťte elektrickým kuchyňským sekáčkem nebo je vložte do sáčku a rozdrťte válečkem. V míse dobře promíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici. Směs dejte do formy na dort a přitlačte, aby se vytvořil pevný dortový základ.

Na tvarohový krém krátce smíchejte tvaroh a smetanový sýr s cukrem. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte. Smetanu ušlehejte s pudinkovým práškem do tuhé pěny a jemně vmíchejte do tvarohové směsi.

Směs nalijte do formy. Dvě lžíce máku přidejte do tvarohové směsi a vmíchejte lžící do vrchní vrstvy, následně uhladte.
Po 45 minutách pečení vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout. Nevypínejte troubu!

Smetanu a cukr vymíchejte dohladka a opatrně rozetřete na teplý tvarohovo-makový krém. Pečte dalších 10 minut, poté nechte cca. hodinu vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě, poté dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Před servírováním ozdobte čerstvými fíky, granátovým jablkem, lístky máty a snítkami rozmarýnu.

 

 

Poznámka: Vodní pára zajišťuje, že na povrchu nevznikají žádné trhliny.

 

Tip: Makovo-tvarohový koláč servírujte s dušenými švestkami!

další recepty