Makové sušenky s marmeládou

přísady

Na přibližně 40 kousků:

  • 250 g másla (měkkého)
  • 130 g Korunní cukr hnědý
  • 1 bal. vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 280 g mouky
  • 150 g máku
  • 60 ml smetany na šlehání
  • švestkový nebo rybízový džem
  • 1 šálek kakaové polevy

příprava

Předehřejte troubu na 30 °C s horkým vzduchem. Vyložte 2 plechy papírem na pečení. Máslo, cukr a vanilkový cukr vymíchejte do pěny (asi 5 minut). Vmíchejte vejce  pokojové teploty. Vmíchejte mouku a mák. Rychle vmíchejte šlehačku a nalijte těsto do zdobicího sáčku ve tvaru hvězdy.

Na plechy nepokládejte příliš velké hromádky. Pokud směs prochází těžko, krátce vložte zdobicí sáček do 30 stupňů teplé trouby. To máslo změkne a těsto se snáze nastříká.

Troubu zahřejte na 170 °C a sušenky pečte asi 10 až 12 minut. Nechat vychladnout.

Na jednu sušenku natřete nožem džem, na ni položte druhou sušenku a lehce stlačte.

Připravte kakaovou polevu podle pokynů k šálku. Sušenky napůl namočíme a necháme uschnout na papíře na pečení. Při hermetickém uzavření uchováte asi 3 až 4 týdny.

další recepty