Makový štrúdl s vínem ze Slovenska

přísady

2 záviny (1 šiška = 1867 kcal)
příprava: 35 minut + odležení minimálně 6 hodin
pečení: 25 minut

  • 200 g kvalitní hladké mouky
  • 80-100 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • špetka soli

Náplň:

  • 2 hrsti strouhanky
  • 200 g mletého máku
  • 4 hrsti Korunního cukru krystal
  • 4 hrsti tmavého vína od vinaře (ideálně Modrého Portugalu)
  • Vepřové sádlo nebo olej na pomazání štrůdlu
  • Korunní cukr moučka na posypání

příprava

Z uvedených surovin vypravujeme těsto. Hněteme ho aspoň 15 minut, protože teplota rukou je žádaná. Pak jej necháme odležet aspoň na 6 hodin, ale klidně i 2 dny, ve chladném prostředí. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je na tenké plátky. Potřeme olejem, poprášíme strouhankou a posypeme mákem, cukrem a zrnky vína. Zavineme, potřeme sádlem nebo olejem a pečeme na 195 °C asi 25 minut.

Tip:

S tímto štrúdlem se můžete setkat v oblasti Malých Karpat, kde se dozrávají hrozny Modrého Portugalu. Proto velké kupované bobulky nenahradí jejich chuť. Zkuste hrozny sehnat od vinaře.

další recepty