Mandlové Linecké s rakytníkovým želé

přísady

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičný škrob
  • 50 g mandlové moučky
  • 100 g cukr moučka
  • 200 g máslo
  • 2 ks žloutek M
  • 1 citron - kůra 
  • 1 vanilkový lusk
  • 1g soli

Rakytníkové želé:

  • 200 g rakytníkové šťávy
  • 120 g želírovací cukr 2:1

Na dokončení:

  • Moučkový cukr v mlýnku

příprava

Mouku smícháme se škrobem, mandlovou moučkou, citronovou kůrou, vanilkovými zrníčky, solí a cukrem, přidáme studené máslo a vytvoříme drobenku, do které přidáme žloutky a rychle zpracujeme do těsta. To necháme nejlépe půl hodiny v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na silu asi 2-3 mm a vypícháme hvězdičky, které odkládáme na plech s papírem na pečení. Do poloviny tvarů uděláme otvor. Zbylé těsto můžeme použít ke zdobení, k přilepení použijeme bílek. Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova na 160°C asi 15 až 20 min.

Na rakytníkové želé smícháme v hrnci šťávu se želirovacím cukrem a přivedeme k varu. Vaříme na 102°C. Směs nalejeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme vystydnout. Upečené kousky k sobě spojíme želé a pocukrujeme. Uložíme je ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

další recepty