Mangové chutney

přísady

  • 2 zralá manga
  • 150 g hnědého třtinového cukru
  • 1 bílá šalotka
  • 4 cl malinového balzamikového octa
  • 100 ml suchého, lehkého bílého vína 
  • (např. Sauvignon blanc)
  • 1 čili paprička
  • 6 kusů kandovaného zázvoru
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 lusků zeleného kardamomu
  • po 1 čajové lžičce skořice a nového koření

příprava

Mango rozpulte, odstraňte pecku, mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

V potažené pánvi rozpusťte třtinový cukr a zkaramelizujte v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijte octem a vínem. Vmíchejte na kostičky nakrájené mango, rozpůlené, zbavené a na tenké plátky nakrájené chilli papričky, nakrájený zázvor, rozpůlený vanilkový lusk a vyškrábanou dužinu, drcená semínka kardamomu a koření.

Duste na středním plamenu, dokud mango nezměkne. Občas promíchejte. Poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré tak, aby zbyly ještě kousky manga. Za stálého míchání mírně vařte 5–10 minut, dokud chutney nezíská mírně hustou konzistenci.

Vyjměte vanilkový lusk a nalijte chutney do sterilních, ještě teplých sklenic. Pro delší trvanlivost pasterujte v troubě vyhřáté na 75 °C po dobu 25 minut. Uchovávejte na chladném místě a brzy spotřebujte.

další recepty