Mini-Apfelstrudel am Spieß

přísady

na cca 12-15 špejlí

na listové těsto (potřebujete-li ho udělat rychle, můžete použít i listové těsto z obchodu (2 rohlíky)):

  • 120 g mouky
  • 60 g vlažné vody
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce oleje

na jablečnou náplň:

  • 400 g kyselých jablek
  • 40 g strouhanky
  • 80 g Korunní cukr hnědý
  • Šťáva z 1 citronů
  • ½ lžičky skořice
  • špetka mleté vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžíce rumu
  • 20 g rozinek (podle chuti)

dále:

příprava

Všechny suroviny na těsto na závin hněťte přibližně 10 minut, abyste získali tuhé těsto.

Z těsta ručně vytvarujte hladkou kouli, mísu vypláchněte horkou vodou a těsto v ní nechte 15 minut odpočívat. Mezitím si připravte náplň na jablečný závitek.

Jablko omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte v míse s ostatními surovinami.

Těsto na závin rozválejte na pomoučené pracovní ploše co nejtenčí. Sevřete ruku v pěst, položte na ni těsto a opatrně ho postupně roztahujte dlaní. Těsto by mělo být tak tenké, že by mělo být téměř průhledné. Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a odstraňte silnější okraje.

Troubu předehřejte na 200 °C, horní/spodní pečení a vyložte plech na pečení pečicím papírem.

Těsto potřete rozpuštěným máslem. 

Dlouhý spodní okraj těsta potřete jablečnou náplní v tloušťce prstu a jednou nebo dvakrát ho srolujte, abyste získali tenký, naplněný proužek.

Těsto odřízněte z plátu a rozdělte na 6 širokých válečků stejné velikosti.

Rohlíky napíchněte na špejli a položte na připravený plech. Tento krok opakujte se zbývajícím těstem.

Špejle potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a pečte v předehřáté troubě cca. 20 minut, dokud nejsou krásně křupavé.

 Nejlepší je konzumovat ještě mírně teplé.

další recepty