Mrkvový koláč se sýrovým krémem

přísady

Plech 20*30cm
12/14 porcí

Korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné mouky
  • 125 g oleje
  • 175 g Korunní cukr Hnědý třtinový cukr krystal
  • 3 vejce M
  • 300 g nahrubo strouhané mrkve
  • 5 g jedlé sody
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 g skořice
  • 2g kardamomu
  • 1g soli
  • 1 pomeranč kůra

Krém:

Mrkvové kostky:

příprava

Do mísy navážíme nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme olej a vejce, cukr, koření, kůru a sůl a stěrkou dobře zamícháme. Poté přidáme obě mouky, prášek do pečiva a Jedlou sodu a stěrkou vymícháme dohladka. Tuto hmotu nalejeme do olejem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a rozetřeme dohladka. Poté pečeme velmi pomalu při 160 °C asi 25 min., nebo dokud zapíchnutá špejle nezůstane zcela suchá. Necháme ho na mřížce vychladnout.

Na náplň smícháme sýr, cukr a pomerančovou šťávu a metličkou vymícháme dohladka. Poté postupně nalejeme rozpuštěné a vychladlé máslo. Šleháme, dokud nezískáme hladký a Nadýchaný krém. Ten ihned natřeme na povrch vychladlého upečeného korpusu.

Mrkev nakrájíme na kostky menší než 1*1*1 cm, dáme do hrnce, přidáme šťávu, vanilku a cukr a na velmi mírném ohni vaříme, dokud sirup nezhoustne. Směs necháme vychladnout a potom jí ozdobíme povrch koláče.

další recepty