OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ S KARAMELEM

přísady

Forma o průměru 26 cm

Těsto

Karamel

Na dokončení

  • 600 g hrušek zbavených jádřinců

příprava

Vejce ušleháme s cukrem do pěny, zamícháme jogurt, rozpuštěné máslo, sůl a poté opatrně vmícháme směs mouky a prášku do pečiva.

Na karamel rozpustíme v pánvi máslo a přidáme cukr a na mírném ohni za stálého míchání utavíme do zlatavého karamelu. Poté přidáme skořici, zázvor, čili, vyškrábanou vanilku a také sůl, zamícháme a úplně nakonec přidáme horkou smetanu. Tento karamel nalejeme do dortové formy, kterou jsme předem vyložili papírem na pečení. Na povrch narovnáme těsně vedle sebe vyjadřincované hrušky, které jsme nakrájeli na čtvrtky.

Celý povrch takto připraveného základu zatřeme připraveným těstem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 až 170°C asi 25 až 30 min., nebo dokud špejle nezůstane po vytažení zcela suchá. Koláč ještě zahorka opatrně uvolníme z formy a obrátíme ho na servírovací talíř a nebo tác tak, aby karamelové hrušky byly nahoře. Nejlépe chutná ještě čerstvý a vlažný.

další recepty