Ořechový koláč

přísady

Koláč:

  • 4 vejce
  • 200 g Korunní cukr hnědý
  • 200 g mouky
  • ½ bal. prášku na pečení
  • 200 g strouhaných lískových ořechů
  • dřeň 1 vanilkového lusku
  • 150 ml oleje
  • 150 g zakysané smetany
  • 75 ml čokoládovo-ořechového likéru
  • máslo na vymazání formy

Krém z čerstvého tvarohového sýru:

  • 400 g přírodního tvarohového sýra
  • 60 g másla při pokojové teplotě
  • 400 g  Pudrový cukr – extra jemná moučka
  • Kůra z  ¼ grepu
  • 3 lžíce grepové šťávy

Zdobení: Grep, citrón a čerstvé květy

příprava

Na těsto v kuchyňském robotu rozšlehejte vejce s cukrem. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a ořechy. Do směsi mouky přidejte vanilkovou dřeň, olej, zakysanou smetanu a čokoládovo-ořechový likér.

Vymažte kulatou formu máslem. Nalijte těsto do formy a pečte v předehřáté horkovzdušné troubě 175 °C po dobu jedné hodiny (proveďte zkoušku špejlí).

Na kríám - smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu několik minut, dokud se nevytvoří jemná krémová hmota. Nalijte krém do sáčku.

Koláč rozkrojte podélně na polovinu. Na základnu dortu naneste krém v tečkách a poloviny položte na sebe. Poklepejte krémem také na dort a ozdobte čerstvým grepem a citronovými klíny a květinami.

další recepty