Perníček - postavička

přísady

Na těsto

  • 30 g Korunního žlutého cukru
  • 500 g medu
  • 30 ml vody
  • 500 g žitné  mouky + trochu na pracovní plochu
  • 10 g jedlé sody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 g skořice
  • 1 balení perníkového koření
  • kůra z ½ organického pomeranče
  • 2 žloutky
  • mléko
  • 250 g Korunního cukru moučka

Pro dekoraci:

  • Cukrové perly
  • Slámka
  • barevné stuhy
  • Zdobící sáček nebo plastový sáček
  • Fondán ve dvou barvách

příprava

V hrnci na mírném ohni rozpustíte cukr, med a vodu. Dobře promíchejte žitnou mouku, sodu, vanilkový cukr, skořici a perníkové koření a  kůru z bio pomeranče. Přidejte vaječné žloutky. Pomalu přidávejte směs medu, cukru a vody. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 1 hodinu vychladnout (nejlépe přes noc).  Předehřejte troubu na 180 ° vrchní a spodní pečení. Pracovní plochu sypete moukou, vyválejte  těsto o tloušťce asi 0,5 cm a vykrojíte postavičky. Slámkou vytvořte otvor.

Položte na plech vyložený papírem na pečení, potřete mlékem a pečte na středním roštu asi 12 minut.

Z každé barvy fondánu vyválejte tenké ruličky (k tomu použijte pudrový cukr), propleťte nebo zakruťte do sebe a vytvarujte deštník. Vyšlehejte dva bílky s moučkovým cukrem. Naplňte sáček

a ozdobte postavičky polevou, perlami a deštníkem. Nechejte trochu zaschnout, provlékněte šňůrku a zavěste.

další recepty