Perníčkové lyže

přísady

Perníkové těsto:
- 250 g hladké žitné mouky 
- 125 g Korunního cukru moučky
- 60 g medu
- 1 polévkovou lžíci jablečné šťávy
- 2 vejce velikosti M
- 1 lžičku jedlé sody
- 12 g perníkového koření
- 1 vejce na potření

Zdobení:
- Korunní cukr moučka
- Voda nebo citronová šťáva
- Korunní cukr krupice

Šablona na lyže: 
Dřívko od zmrzliny

příprava

Všechny ingredience promíchejte, abyste vytvořili hladké těsto. 

Tip: K tomuto účelu je nejvhodnější kuchyňský robot, protože těsto je třeba intenzivně hníst nebo míchat přibližně 5 minut. 

Těsto vyjměte z kuchyňského robotu a ihned zpracujte. Pracovní plochu si lehce posypte moukou. Těsto rozdělte na dva díly a rozválejte na tloušťku přibližně 5 mm. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.

Na těsto položte zmrzlinové dřívko jako šablonu a nakrájejte proužky o stejné šířce. Pomocí konce zmrzlinového dřívka vytvarujte oblouk lyží. Lyže z perníku položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte přibližně 3-4 minuty.

Zatímco perníčky chladnou, smíchejte Korunní moučkový cukr a vodu nebo citronovou šťávu a vytvořte tak hustou polevu. Dvě perníkové lyže slepíme polevou k sobě, necháme krátce zaschnout, poté je podle libosti ozdobíme. 

Například špičky lyží nejprve namočte do polevy a poté je obalte v Korunním cukru krupici

další recepty