Piškotové těsto

přísady

 

  • 6 bílků
  • 1 špetka soli
  • 150g Korunního cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 120 g mouky  
  • 80 g potravinářského škrobu

 

  • na dortu: rozevírací dortová forma s průměrem 24-26 cm
  • papír na pečení

příprava

Piškotové těsto se ideálně hodí na dorty a rolády. Hmota musí byť vzdušná, proto se mouka a ostatní těžké přísady míchají jen krátce. Aby se zachoval objem, musí se těsto ihned po přípravě upéct. 

 Vyšleháme bílky se solí. Pomalu přisypeme dvě třetiny cukru a při nejvyšší rychlosti vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vymícháme do pěny. Přidáme cukru krupici a vanilkový cukr. Sníh z bílků a prosátou mouku se škrobem střídavě opatrně krouživým pohybem přimícháme ke žloutkům. Těsto vylejeme do připravené dortové formy anebo na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme.

Těsto na dort pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25-30 minut, těsto na roládu pečeme při teplotě 200 °C přibližně 10 minut. Dále postupujeme podle příslušného receptu.

další recepty