PLETENCE S ČOKOLÁDOU A PEKANY

přísady

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g vajec
  • 175 g mléka
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 5 g soli

Náplň:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g pasty z pekanových ořechů
  • 35 g pekanových ořechů
  • 3 g muškátového oříšku

Na polevu:

  • 80 g pudrového cukru
  • 25 g mléka

Na dokončení:

  • 30 g másla
  • Sušená chrpa

příprava

Na těsto navážíme do mísy mléko, rozdrobíme do něj droždí, přidáme mouku, cukr a vejce a hněteme asi 5 min. Poté přidáme sůl a nakonec máslo. Pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné a pružné elastické těsto. Nesmí se lepit ani na mísu ani na vařechu. Dobře ho přikryjeme utěrkou a nebo kuchyňskou fólii a necháme asi 45 min. kynout do dvojnásobného objemu na teplem místě.

Na náplň smícháme rozpuštěnou čokoládu a ořechovou pastu, přidáme koření a také na malé kousky nasekané ořechy. Tuto směs dáme do lednice lehce zhoustnout. Hlídáme, aby příliš neztuhla.

Vykynuté těsto rozválíme na lehce pomoučnené ploše do obdélníku o velikosti zhruba 40 × 30 cm. Povrch potřeme připravenou náplní a poté těsto složíme na třetiny (náplň do něj zabalíme). Takto předpřipravené těsto znovu rozválíme na obdélník o velikosti 20 krát 30 cm. Nakrájíme ho na 10 pásků o délce 20 cm a každý uprostřed ještě prořízneme tak, aby zůstal nedokrojený (uprostřed pásku vznikne otvor) Pásky po jednom uchopíme na koncích do obou rukou a pravou stranou vložíme skrz prořízlý střed dvakrát nebo třikrát. Lehce ho protáhneme a takto připravené pletence odkládáme na plech o velikosti 20 krát 30 cm, který jsme vyložili papírem na pečení. Hotové pletence potřeme rozpuštěným máslem a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté tvary pečeme při 170°C asi 25 až 28 min. Ihned po vytažení z trouby je potřeme polevou, kterou jsme připravili smícháním mléka a pudrového cukru. Dodekorujeme sušenou chrpou ještě před zaschnutím polevy.

další recepty