Pražený mandlový dortík

přísady

  • 3 vejce pokojové teploty (velikost M)
  • 120 g Korunní cukru krupice
  • Špetka soli
  • Špetka mleté ​​vanilky nebo 1 balíček vanilkového cukru Bourbon
  • 120 ml oleje
  • 100 g zakysané smetany
  • 80 g strouhaných mandlí
  • 120 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g nasekaných pražených mandlí

Suroviny na krém

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • 1 balíček zahušťovadla
  • 80 g Korunní cukru krupice
  • ½ lžičky směsi koření speculoos
  • 1 lžička amaretta (podle chuti)
  • 150 g nízkotučného tvarohu

příprava

Troubu předehřejte na 175 °C, horní/spodní pečení vyložte 12 formiček na muffiny papírem.

Vejce ušlehejte s cukrem, solí a vanilkou do pěny približne 5-7 minut.

Na nejnižší stupeň vmíchejte olej a zakysanou smetanu.

Mouku smíchejte s mandlemi a práškem do pečiva, a poté přidejte k ostatním surovinám.

Přidejte 120 g nasekaných pražených mandlí a pomocí naběračky nebo naběračky na zmrzlinu dejte těsto do připravených formiček na muffiny.

Mandlové dortíky pečte v předehřáté troubě dozlatova, a to přibližně 20-25 minut. Poté je nechte úplně ochladnout.

Všechny suroviny na krém kromě nízkotučného tvarohu dejte do mixovací nádoby a krátce mixujte na vysoké otáčky, dokud nezískáte krémovou tuhou směs. Dbjete na to, abyste smetanovou směs nemíchali příliš dlouho, jinak by se mohla změnit na máslo. Jakmile směs získá strukturu a pocitově pevnější, je to dokonalé.

Na nejnižším stupni vmíchejte do směsi odtučněný tvaroh, a poté ji nalijte do pěnového sáčku s ozdobnou trubičkou.

Pro dokonalý „vířivý tvar“ nejprve do středu muffinů vtlačte trochu krému. Poté pohybem zvenku dovnitř pokapejte vršek a vysypte zbývajícími praženými mandlemi.

Pražené mandlové dortíky vydrží v lednici 2-3 dny, ale nejchutnější jsou vždy první den.

další recepty