Red velvet

přísady

Těsto:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 500 g Korunního cukru moučka
  • 480 ml podmáslí
  • 225 g másla
  • 30 g kakaa
  • 4 ks vajec
  • 3 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky jedné sody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička gelového potravinářského barviva

Krém:

  • 600 g smetany ke šlehání
  • 500 g sýru Mascarpone
  • 500 g krémového sýru
  • 200 g Korunního cukru moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

příprava

Suroviny na těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Z každé upečeme dvě patra. Dortové formy o průměru cca 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.

Gramáž pro následující řádky je poloviční než v seznamu. V míse vyšleháme máslo do pěny a přidáme cukr. Směs šleháme dále 2-3 minuty, postupně přidáme vejce a vanilkový extrakt. Mouku smícháme s kakaem a solí, do podmáslí přidáme gelovou barvu. Obě postupně přidáváme do vyšlehané máslové pěny. Ve skleničce smícháme ocet a jedlou sodu. Pozor, směs začne pracovat, rozmícháme a vpracujeme do těsta. Tekuté těsto rozlijeme do dvou forem a v předehřáté troubě na 175 °C pečeme asi 25-30 minut. Stejný postup opakujeme s druhou polovinou ingrediencí a upečeme další dva korpusy. Necháme je aspoň hodinu odpočívat zabalené v potravinářské folii.

Mezi tím si vyšleháme mascarpone s krémovým sýrem. Přidáme vanilkový extrakt, moučkový cukr a dokonale zpracujeme. V další míse si vyšleháme šlehačku a opatrně ji přidáváme do hmoty. Vznikne hustý a nadýchaný krém.

Vychlazené korpusy seřízneme tak, aby vznikla rovná plocha. Zbytky schováme na závěrečné zdobení. Skládáme korpusy, které promazáváme krémovou vrstvou. Na závěr potřeme stěny, uhladíme cukrářskou stěrkou a vršek dozdobíme rozdrobenými kousky korpusu.

další recepty