Rychlý bábovka s mákem a zakysanou smetanou

přísady

na formu na bábovku
(měrná jednotka pro 250 ml hrnek)

A tésztához

  • 4 vejce
  • 2 šálky Korunní cukr krystal
  • 2 hrnky zakysané smetany
  • 1 hrnek oleje
  • 2 šálky mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 hrnky mletého máku (cca 200 g)
  • 5 lžíce rumu
  • Skořice

Na čokoládovou polevu

  • 150 g čokolády na vaření
  • 80 ml šlehačky

K ozdobení

  • Máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • jedlé, čerstvě natrhané, organicky pěstované květiny, jako jsou macešky

příprava

Troubu předehřejte na 170 °C v režimu ventilátoru. Formu na pečení vymažte trochou másla a vysypte strouhankou.

Vejce šlehejte pár minut s cukrem, poté postupně vmíchejte smetanu a olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a mákem a poté opatrně vmíchejte. Přidejte rum a skořici a znovu krátce promíchejte.

Těsto nalijte do zapékací formy a pečte cca 30-35 minut (zkontrolujte jehlovým testem). Nechte úplně ochladnout.

K přípravě čokoládové polevy čokoládu nalámejte na kousky, přidejte do hrnce ke šlehačce a za stálého míchání na mírném ohni rozpusťte.

Vyjměte bábovku z formy. Čokoladou polevu rozetřete na bábovku, nevynechte ani boky. Než poleva zaschne, ozdobte jedlými květy.

další recepty