Sirup z růžových květů

Image Description

přísady

příprava

Růžové okvětní lístky otrháme, opláchneme pod studenou vodou a opatrně odstraníme tvrdou bílou část, kterou byly lístky přirostlé ke kalichu. 

Okvětní lístky potom dáme do mísy a zalejeme 1 litrem vařící vody. Pár lístků vybereme z vody, vytlačíme a opět vložíme do vody. Přikryjeme papírem na pečeni a necháme minimálně 24 hodin luhovat. (Růžové barvivo zůstane ve vodě, proto budou lístky  po vytlačení bílé.)

Vodu potom přecedíme přes sítko, přidáme 1 kg cukru na přípravu sirupu a šťávou z jednoho citrónu, přivedeme do varu a vaříme, dokud není je roztok čirý a dokud se  nerozpustí krystaly cukru. Pro delší trvanlivost sirup před plněním do sklenic ještě 3-5 minut povaříme. Potom sirup nalejeme do vysterilizovaných sklenic, dobře uzavřeme a uskladníme na chladném místě. 


Ředění


1 díl sirupu + 6 dílů vody
Po otevření uchovávejte v chladničce a rychle spotřebujte.

 

další recepty