Skořicové cupcaky

přísady

na skořicové muffiny  

  • 150 g másla pokojové teploty 
  • 150 g Korunní cukr krupice
  • 1 špetka soli 
  • trocha mleté vanilky nebo 1 sáček vanilkového cukru s Bourbon vanilkou 
  • 3 vejce (velikosti M) pokojové teploty 
  • 180 g mouky 
  • 1 KL prášku do pečiva 
  • 160 ml mléka pokojové teploty 
  • 2–3 KL cejlonské skořice 

na krém 

  • 200 g smetany ke šlehání 
  • 1 balíček ztužovače šlehačky 
  • 100 g smetanového sýra 
  • 200 g mascarpone 
  • 70 g Korunní cukr moučka
  • trocha mleté vanilky nebo 1 sáček vanilkového cukru s Bourbon vanilkou 
  • skořicový cukr na posypání 

příprava

Troubu předehřejte na 175 °C (horní/spodní ohřev) a formu na muffiny vyložte 12 papírovými košíčky. 

Máslo šlehejte 2–3 minuty s cukrem, solí a vanilkou, dokud nevznikne krémovitá konzistence. 

Po jednom zašlehejte vejce. 

Mouku promíchejte s práškem do pečiva a vmíchávejte ji střídavě s mlékem pokojové teploty do máslovo-vaječné směsi. Nemíchejte však příliš razantně nebo příliš dlouho, jinak by těsto během pečení mohlo spadnout. 

Těsto rozdělte do dvou misek a do jedné části vmíchejte cejlonskou skořici. 

Do formiček dávejte vždy jednu lžíci světlého a poté jednu lžíci skořicového těsta, dokud nejsou ze 3/4 plné.  

Skořicové muffiny pečte v troubě cca 20–25 minut dozlatova. Nechte úplně vychladnout. 

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha a uložte na chvíli do lednice. 

Smetanový sýr krátce promíchejte s mascarpone, moučkovým cukrem a vanilkou. 

Vmíchejte šlehačku a výsledný krém přemístěte do cukrářského sáčku s hvězdicovitou špičkou. 

Skořicové muffiny bohatě ozdobte krémem.  

Cupcaky posypte skořicovým cukrem a vychutnejte si je nejlépe ihned. 

V lednici vydrží cca 2–3 dny, první den však chutnají vždy nejlépe. 

Tip: Cejlonská skořice je ve srovnání s čínskou skořicí kvalitnější, aromatičtější a díky nízkému obsahu kumarinu také ze zdravotního hlediska zcela bezpečná.  

další recepty