Špaldový koláč s tvarohem a drobenkou

přísady

Těsto ze špaldové mouky

  • 300 g špaldové mouky
  • 180 g másla
  • 90 g Korunní cukr moučka
  •  1 špetka soli
  • 1 vejce

Tvarohový krém

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 150 g Korunní cukr krupice
  •  1 bal. vanilkového cukru
  • 750 g tvarohu
  • 1 citron (kůra)
  • 3 vejce
  • 50 g potravinářského škrobu 
  • 1 špetka soli
  • 100 g oblíbeného ovoce

Drobenka

  • 60 g másla
  • 80 g Korunní cukr moučka
  • 1 špetka soli
  • 0,5 bal. vanilkového cukru
  • 75 g cukru krupice
  •  moučkový cukr na posypání

příprava

Na křehké pečivo dejte do misky mouku a moučkový cukr.

Studené máslo rychle nakrájejte na malé kousky nožem a přidejte. Přidejte vejce a sůl a promíchejte všechny přísady do těsta.  Jakmile je hladké, zabalte je do potravinářské fólie a vložte do chladničky asi na 30 minut.

 Na krém vyšlehejte máslo s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem. Přidejte citronovou kůru, tvaroh a vejce. Dobře promíchejte. Nakonec přes síto nasypte kukuřičný škrob a vmíchejte. Ovoce umyjte, nechte dobře okapat a v případě potřeby nakrájejte na polovinu. Smíchejte ovoce s 1 polévkovou lžící špaldové mouky.

Na  drobenku rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Ochlazené máslo rychle promíchejte s moukou, solí, vanilkou a cukrem krupicí  a vytvořte posypku. Dejte drobenku do chladničky, dokud ji nebudete potřebovat.

Předehřejte troubu na 180 stupňů na horní a dolní ohřev. Vymažte formu tukem. Těsto na špaldový křehký koláč vyválejte na pomoučněné pracovní ploše. Vložte do připravené misky a silně přitlačte na dno i na okraj. Přebytek na okraji odřízněte a rukama vytvořte pěkný povrch.

Tvarohový krém rovnoměrně rozetřete na špaldové křehké pečivo a posypte připraveným ovocem a připravenou drobenkou. Špaldový dort s tvarohem pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté jej vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.

Během ochlazování opatrně protáhněte kulatý nůž podél okraje formy, aby ji bylo možné později snadno uvolnit. Odstraňte formu a posypte špaldový koláč moučkovým cukrem.

Tip: Pro špaldový koláč lze v závislosti na ročním období také použít jiné ovoce, stejně jako zavařené ovoce, jako jsou poloviny broskví.

další recepty